köp Ozempic för viktminskning

Ozempic

Medicinsk service

Vad är Ozempic?

Ozempic är ett läkemedel för behandling av typ 2-diabetes och minskar risken för att utveckla relaterade sjukdomar: arteriell hypertension, hjärtinfarkt och stroke. Det förlänger känslan av mättnad, vilket förenklar övergången till en kalorifattig diet. Med hjälp kan du gå ner i vikt utan att uppleva svårt obehag. Den aktiva ingrediensen är semaglutid.

I Europa ordineras läkemedlet endast till vuxna, i USA – både vuxna och ungdomar. Det säljs på recept och är avsett att användas som en del av en komplex terapi. Ozempic visar maximal effektivitet i kombination med motion och diet.

EMA

Ozempic godkändes av EMA den 11. 09. 2017. Myndigheten rekommenderar det som ett sätt att kontrollera blodsockernivåerna vid typ 2-diabetes. I EMA:s yttrande noteras också att läkemedlet kan leda till viktminskning (men att det inte är ett viktminskningshjälpmedel).

FASS

På FASS webbplats finns detaljerad information om läkemedlet och om hur det säljs i Sverige. Ozempic, liksom andra produkter från Novo Nordisk, omfattas av sjukförsäkring. 

Formulering

Ozempic finns i form av sprutpennor fyllda med lösning för subkutana injektioner. Engångsnålar ingår inte. 

Sprutorna skiljer sig åt i dosering:

 • röd – 0,25 mg;
 • blå – 1 mg;
 • gul – 2 mg.

Med sprutan kan du själv ge injektionen utan att be om hjälp från en läkare. Den är utformad för individuell användning. Injektioner kan ges i låret, buken eller axeln.

Hur det fungerar

Semaglutid, den aktiva substansen i Ozempic, tillhör gruppen agonister till receptorn för glukagonlik peptid-1. Den hämmar utsöndringen av glukagon, vilket leder till ökad insulinproduktion. Som ett resultat minskar blodglukos- och glykerade hemoglobinnivåer.

Semaglutid undertrycker också aptiten. På grund av detta minskar suget efter mat och smakpreferenser förändras: mindre önskan om tunga, feta, söta livsmedel. Detta gör det lättare att övergå till en balanserad och hälsosam kost.

Diabetes

Ozempic kan minska hemoglobin A1C, som används för att bestämma blodsockernivån, med mer än 1 procent. Effekten kvarstår så länge du tar läkemedlet.

Viktnedgång

För att gå ner i vikt behöver du inte bara ta Ozempic, utan du behöver också öka din fysiska aktivitetsnivå och gå på en diet med färre kalorier. Hur snabbt man går ner i vikt är individuellt. Till exempel, i en studie som varade i 40 veckor kunde deltagarna gå ner upp till 7 kg vid en dos på 2 mg per vecka [1].

Pris (hur mycket det kostar)

Ozempic skrämmer inte patienter med sitt pris. För det första kan diabetespatienter ofta få ersättning för att köpa läkemedlet (kontakta din läkare för att ta reda på villkoren). För det andra hjälper läkemedlet till att gå ner i vikt och minska kardiovaskulära risker, så kostnaden för behandlingen är helt motiverad. I Sverige är priset på Ozempic måttligt. Det är billigare än Wegovy (ett viktminskningsläkemedel med samma aktiva ingrediens), men dyrare än första generationens GLP-1-receptoragonister.

Om du vill köpa läkemedlet online måste du betala lite mer än på ett vanligt apotek. Priset på själva läkemedlet förblir dock detsamma. Överbetalningen beror på att priset inkluderar läkarkonsultation och leverans. Patienter över hela Europa är beredda att göra detta för att få bekväm läkarkonsultation på distans och snabb leverans av läkemedlet till deras hem.

Köp i Sverige

För att köpa Ozempic (eller alternativ) online med leverans till vilken stad som helst i Sverige måste du registrera dig på en speciell onlineplattform. Ovan kan du ha sett en knapp för snabb åtkomst till webbplatsen för en sådan plattform. När du klickar på den kan du snabbt göra en beställning även om du inte har ett recept ännu. Detta är ett lagligt sätt att köpa receptbelagda läkemedel som gör det lättare för patienter att få tillgång till medicinska tjänster.

Den rekommenderade medicinska plattformen fungerar i Sverige, Tyskland, Danmark och andra länder. Det innebär att du kan göra din beställning utomlands.

Patienter väljer onlineköp framför konventionellt köp av skäl som dessa:

 1. De får en läkarkonsultation vid en lämplig tidpunkt
 2. De behöver inte besöka sjukhuset
 3. De kan få ett recept online
 4. Läkemedlet kommer att levereras till rätt adress inom 24-48 timmar

Ozempic utan recept

Online medicinska plattformar väljs vanligtvis av de patienter som inte har fått recept. De kommer inte att kunna köpa diabetes- eller fetmamedicin utan recept, men de kommer att kunna få det samma dag som de beställer.

Det rättsliga förfarandet för att få ett recept online ser ut ungefär så här:

 1. Fylla i ett onlineformulär som ger läkaren den information han eller hon behöver om ditt medicinska tillstånd, indikationer och kontraindikationer för medicinen
 2. Få bekräftelse från läkaren om förskrivningen av läkemedlet och, om nödvändigt, ytterligare rekommendationer
 3. Ta emot ett recept online, som automatiskt skickas till ett partnerapotek för att organisera leveransen

Detta är ett säkert sätt att handla. Du köper ett receptbelagt läkemedel under överinseende av en läkare. Något annat köpförfarande online är inte acceptabelt.

Dosering (hur man tar)

För enkelhetens skull tillverkar tillverkaren pennor med olika dosering av läkemedlet. Det bör ökas gradvis för att minska svårighetsgraden av biverkningar.

0,25 mg

Initial dosering. Den ska tas en gång i veckan under de första 4 veckorna.

0,5 mg

Från och med den 5: e veckan ökas dosen till 0,5 mg. Det finns ingen sprutpenna med denna dosering, så du kan fortsätta att använda samma pennor som i början av behandlingen (röda).

1 mg

Om den tidigare dosen inte räcker för att hålla blodsockernivåerna på en säker nivå kan din läkare öka dosen till 1 mg. Vid denna tidpunkt kan du gå över till att använda de nya (blå) pennorna.

2 mg

Maximal dosering per vecka. Används om 1 mg av produkten inte är tillräckligt för att upprätthålla säkra blodsockernivåer. Om värdena är normala finns det ingen anledning att byta till denna typ av penna.

Finns det någon skada från att öka dosen?

Kortsiktiga biverkningar ökar eller blir vanligare med höga doser av läkemedlet. Långvarig skada från att öka dosen av Ozempic har dock inte bevisats. Inga sådana studier har genomförts.

Applikationsupplevelse

De flesta recensionerna om Ozempic är positiva. Patienter noterar att läkemedlet kan användas istället för metformin, om det slutade hjälpa efter långvarig användning. Många bekräftar effektiviteten av medel för viktminskning.

Biverkningar är mest märkbara i början av behandlingsförloppet och med varje ökning av dosen. För att göra dem mindre uttalade rekommenderar patienter att minska portionerna, äta lättare mat och dricka mer vatten.

Forum recensioner

På Flashback kan du hitta detaljerade och detaljerade recensioner om användningen av Ozempic. Forumdeltagare noterar att läkemedlet minskar begäret efter ”ohälsosam” mat, inklusive snabbmat och godis. Men efter att ha slutat ta det kan smakvanor förändras igen. 

Forum noterar att läkemedlet ständigt finns tillgängligt på lokala apotek. Ibland finns det en kortvarig brist på grund av hög efterfrågan.

Kontraindikationer

Ozempic är inte ordinerat i:

 • individuell intolerans mot semaglutid eller andra komponenter;
 • pankreatit;
 • gallblåsesjukdom;
 • diabetisk retinopati;
 • njursjukdom.

Sprutpennor är kontraindicerade vid förekomst av multipel endokrin neoplasi och medullärt sköldkörtelkarcinom. Detta gäller både personlig historia och familjehistoria.

Alkohol

Du bör inte konsumera alkohol under behandling med Ozempic. Alkoholhaltiga drycker kan öka biverkningar från matsmältningssystemet – illamående, gagging.

Graviditet och amning

Semaglutid är inte ordinerat under graviditet. Experiment på djur visar risken för graviditetsförlust och fosterskador. Sådana studier har inte utförts på människor. Det är tillrådligt att sluta ta läkemedlet minst 2 månader före befruktningsdatumet.

Det är inte känt om semaglutid kan passera över i bröstmjölk.

Ålder

Läkemedlet förskrivs endast till vuxna (över 18 år). Studier av effekten på den pediatriska kroppen har inte utförts.

Injektioner kan ges till äldre patienter – från 75 år och äldre. Studier har inte visat några signifikanta skillnader i reaktionen på läkemedlet jämfört med yngre åldersgrupper.

Biverkningar

De vanligaste biverkningarna är illamående och diarré. Dessa rapporteras av mer än 10% av patienterna som tar Ozempic. Mindre vanligt observerade är:

 • ökad hjärtfrekvens;
 • hypoglykemi;
 • lokala hudreaktioner;
 • allergiska reaktioner, utslag eller nässelfeber.

De flesta biverkningar är kortvariga.

Ett sådant fenomen som diabetisk retinopati kräver särskild uppmärksamhet. Om synen försämras medan du tar semaglutid, bör du omedelbart informera din läkare.

Humörsvängningar

År 2023 fick EMA information om att Ozempic kan ha en negativ effekt på mental hälsa, vilket leder till depression och självmordstankar. Detta är för närvarande obekräftat, så humörsvängningar är inte en av de bevisade biverkningarna [2]. Frågan kräver en mer noggrann studie.

Om du märker en försämring av ditt psyko-emotionella tillstånd efter att ha börjat ta Ozempic, informera din läkare.

Intressanta fakta

Semaglutid finns tillgängligt i tabletter, men de måste tas dagligen

Biverkningar och kontraindikationer för båda formerna av frisättning är identiska. Vissa studier visar att tabletter till och med kan vara mer effektiva än injektioner. 

Om du byter från Victoza till Ozempic finns det en ökad risk för gallblåsesjukdom

Semaglutid är mer sannolikt att orsaka gallblåsesjukdom än liraglutid [3]. Om du väljer om du ska ta Ozempic eller Victoza är det värt att överväga detta faktum.

Du kan inte köpa Ozempic utan recept i Sverige

Läkemedlet är endast tillgängligt med ett recept. Det kan förskrivas av alla legitimerade läkare om det finns en relevant indikation. Ozempic missbrukas alltför ofta, så EU är särskilt noga med att se till att det endast säljs på recept [4].

I sällsynta fall kan Ozempic orsaka ledsmärta

Det är ytterst sällsynt att Ozempic åtföljs av ledsmärta av varierande art och intensitet. Riskpatienter är patienter över 60 år med njursjukdom eller njursvikt och tidigare osteoartrit eller reumatoid artrit.

Källor:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34293304/
 2. https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-statement-ongoing-review-glp-1-receptor-agonists
 3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1262363618302222?via%3Dihub
 4. https://www.researchgate.net/publication/371339511_Examining_Off-Label_Prescribing_of_Ozempic_for_Weight-Loss
Metformin

Metformin

Terbinafin

Terbinafin

Tadalafil

Tadalafil

Cialis

Cialis

Wegovy

Wegovy

Mounjaro

Mounjaro

Saxenda

Saxenda

Mysimba

Mysimba