Mounjaro

Medicinsk service

Vad är Mounjaro?

Mounjaro är ett läkemedel för att kontrollera blodsockernivån vid typ 2-diabetes. Det förskrivs till vuxna som en del av en komplex behandling, tillsammans med terapeutisk kost och motion. Läkemedlet kan fungera som ett alternativ till metformin, eller som ett tillägg till andra läkemedel för behandling av diabetes. Det kan också användas för att bekämpa övervikt och fetma. Det förskrivs till patienter med ett kroppsmasseindex (BMI) på 30 eller mer, och ett BMI på 27 eller mer i närvaro av komorbiditet.

Är det godkänt för viktminskning?

EMA har godkänt Mounjaro som en behandling för behandling av typ 2-diabetes mellitus och viktkontroll. Registreringsbeviset utfärdades den 15.09.22.

FASS

På FASS webbplats finns mycket användbar information om att sälja Mounjaro i Sverige: kontakter till ägaren av registreringsbeviset, tillverkarens adress. Det finns också en detaljerad beskrivning av läkemedlets utseende. Detta hjälper till att undvika förfalskningar.

Hur det fungerar

Den aktiva substansen i Mounjaro kallas tirzepatid. Den anses vara den första bekräftade dubbelagonisten för receptorerna GTP-1 och glukosberoende insulinotrop peptid (GIP). När båda receptorerna aktiveras stimuleras insulinproduktionen.

Resultat

Läkemedlet ökar mängden insulin som kroppen producerar som svar på matintag. Detta leder till lägre blodsockernivåer vid typ 2-diabetes.

Mounjaro hjälper också till att minska aptiten. Som ett resultat blir det lättare att gå på en kalorireducerad diet och gå ner i vikt.

Effektivitet

Effektiviteten av Mounjaro har bekräftats av många studier. I en av dem, som varade i 72 veckor, fick deltagarna placebo samt 5, 10 och 15 mg injektioner av tirzepatid. Som ett resultat kunde 85 % gå ner 5 % eller mer i vikt och vissa kunde gå ner 15-20 % [1].

Före och efter

Mounjaro underlättar övergången till en kalorifattig, balanserad kost och:

 • förenklar blodsockerkontrollen;
 • förbättrar den allmänna hälsan;
 • minskar risken för att utveckla viktrelaterade sjukdomar.

Efter avbokning avbryts effekten av läkemedlet: detta kan leda till att vikten återgår. Men om du kontrollerar efterlevnaden av kosten, på grund av den utvecklade vanan och viljestyrkan, kommer detta inte att hända.

Recensioner

De flesta recensionerna om Mounjaro är positiva. Patienterna noterar den höga effektiviteten av medel för viktminskning och imponerande resultat: 8 kg under de första tre veckorna, upp till 20 kg om två månader. Viktminskningshastigheten är individuell och beror på kroppens allmänna tillstånd, kosthållning, fysisk aktivitet. Dessa höga värden uppnåddes av patienter som var aktivt engagerade i att förändra sina matvanor och sin livsstil [2].

Biverkningarna är i allmänhet lindriga. Patienter bekräftar att om dosen ökas gradvis anpassar sig kroppen och obehagliga symtom försvinner med tiden. 

Erfarenhet av Flashback forummedlemmar

Recensioner om Mounjaro på Flashback är extremt få, och alla har dykt upp ganska nyligen. Användare bekräftar läkemedlets effektivitet, men noterar den höga kostnaden jämfört med andra injicerbara läkemedel för viktminskning. Vissa skriver att Mounjaro fungerar även utan kost och motion, men i ett komplex ger mer konkreta resultat.

Pris

Företrädare för tillverkaren av Mounjaro (Eli Lilly and Company) har upprepade gånger sagt offentligt att de gör ansträngningar för att göra sitt läkemedel billigare än konkurrenterna. Det är för närvarande ett av de dyraste läkemedlen för diabetes och fetma. Det höga priset kompenseras dock av läkemedlets höga effektivitet. Med detta i åtanke kan kostnaden för behandlingen anses vara motiverad. Du kommer inte att kunna få återbetalning för att köpa detta läkemedel, så du bör planera ditt köp noggrant. Webbplatsen för den medicinska plattformen online hjälper dig med detta. Där hittar du uppdaterade priser, inklusive billigare alternativ. Att köpa läkemedel online är inte så dyrt som du kanske tror. Priset inkluderar redan en läkarkonsultation och leverans till ditt hem. 

Köp i Sverige

I Sverige finns det lagliga onlineplattformar som tillhandahåller medicinska tjänster och hjälper dig att köpa medicin med leverans. Detta är en unik möjlighet att köpa receptbelagda läkemedel online.

Här är några enkla steg för ett snabbt onlineköp:

 • Registrering
 • Fylla i ett onlineformulär
 • Få bekräftelse från läkaren
 • Ta emot ditt paket inom 24-48 timmar.

För tillfället kan Mounjaro vara tillfälligt otillgängligt för onlineköp. Du kan dock enkelt hitta ett effektivt alternativ. Under en konsultation på distans kommer du att få hjälp att välja det läkemedel som bäst passar dina behov.

Köp i andra länder (Tyskland, Danmark, Polen, etc.)

Detta bekväma och enkla sätt att köpa receptbelagda läkemedel är inte bara tillgängligt i Sverige. Det kan användas av patienter i Tyskland och andra länder. Om du befinner dig i något av EU-länderna och känner att du behöver behandling, behöver du bara besöka den landsspecifika versionen av webbplatsen. Beställningsförfarandet förblir oförändrat.

Mounjaro utan recept

Eftersom Mounjaro är ett receptbelagt läkemedel kan patienter som ännu inte har ett recept köpa detta och andra läkemedel endast på onlineplattformen. Detta är möjligt eftersom du får en fjärrkonsultation från en kvalificerad läkare när du gör din beställning. Han bedömer ditt hälsotillstånd och utfärdar ett recept för att köpa den medicin som krävs. Detta är ett online-recept som är utformat för ett partnerapotek. Med detta format kan du omedelbart skicka receptet till säljaren för att organisera snabb leverans. 

Om du hittar en webbplats som erbjuder dig att köpa läkemedel genom att kringgå det legitima förfarandet, lämna den så snart som möjligt. Detta är handstilen för bedragare.

Tillämpning

Mounjaro finns i form av en spruta-penna fylld med en lösning för subkutan injektion. Bekväm form av frisättning gör det möjligt för patienten att kontrollera dosen och administrera läkemedlet utan att be om hjälp från en läkare. 

Till salu finns sprutpennor med olika dosering: 2,5, 5, 7,5, 7,5, 10, 12,5, 15 mg.

Sprutpennorna är endast avsedda för enskilt bruk och får inte delas med någon (inte ens vid sprututbyte). Engångsnålar ska användas för injektioner.

Dosering

För att minska risken för biverkningar ökas dosen av läkemedlet gradvis. Behandlingen inleds med den lägsta dosen – 2,5 mg. Efter 4 veckor kan den ökas med 2,5 mg och så vidare. Den högsta dosen är 15 mg en gång i veckan.

Hur man injicerar

För att injicera läkemedlet är det tillräckligt att behandla det valda området med antiseptiskt medel, ta bort skyddslocket och tryck sprutpennan mot huden. Du kommer att höra två klick. Den första indikerar att injektionen har startat, den andra – slutförd.

Läkemedlet kan injiceras i magen, låret eller axeln. Försök att inte injicera på samma ställe för att undvika oönskade hudreaktioner. Kroppsplatsen kan vara densamma.

Kontraindikationer

Mounjaro är kontraindicerat om du har:

 • allergi mot tirzepatid eller andra komponenter i läkemedlet;
 • multipel endokrin neoplasi typ 2;
 • medullärt karcinom i sköldkörteln.

Kontraindikationer relaterade till tumörprocesser gäller både personlig och familjär historia.

Alkohol

Det är inte tillrådligt att konsumera alkohol hela tiden medan du tar Mounjaro. Det kan öka illamående, kräkningar och andra biverkningar. Det är också svårare att kontrollera ätbeteendet när man är berusad.

Graviditet och amning

Det är inte känt om Mounjaro påverkar fertiliteten. Informera din läkare om du planerar en graviditet: det är tillrådligt att sluta ta läkemedlet minst två månader före befruktningsdatumet. Det finns ingen information om de potentiella effekterna av tirzepatid på barnets hälsa, sådana studier har inte utförts.

Det är inte känt om läkemedlet kan tränga in i bröstmjölk.

Biverkningar

Vanliga biverkningar, det vill säga de som förekommer i 5% av fallen eller oftare, inkluderar:

 • illamående;
 • diarré;
 • förstoppning;
 • dyspepsi;
 • kräkningar;
 • förlust av aptit;
 • buksmärta.

Intag av läkemedlet kan åtföljas av halsbränna, svårigheter att svälja eller andas, svullnad i halsen, tungan eller ansiktet. Psykiska störningar, ångest, sömnlöshet observeras ibland. Om uttalade symtom uppstår bör du omedelbart rapportera dem till din läkare.

Alternativa medel för viktminskning

Injicerbara medel för viktminskning har en liknande handlingsprincip och frisättningsform. Men de har också många skillnader: till exempel när det gäller användningsfrekvens eller effektivitet. Om du vill välja en alternativ behandling, kontakta din läkare.

Mounjaro vs Ozempic

Studier visar att Mounjaro är mer effektivt än Ozempic. Detta gäller både för behandling av diabetes och fetma [3].

Mounjaro vs Wegovy

Mounjaro är mer effektivt än Wegovy för viktminskning. Det hjälper till att gå ner 5 % eller mer i 96 % av fallen, medan Wegovy endast hjälper till i 84 % av fallen. Båda läkemedlen är dock mycket effektiva och har höga användarbetyg.

Mounjaro vs Saxenda

Saxenda kan användas för att gå ner cirka 9-10% på 1 år, medan Mounjaro kan användas för att gå ner upp till 21%. Biverkningarna är i allmänhet liknande. Saxenda måste tas dagligen, medan Mounjaro måste tas en gång i veckan. Saxenda tappar dock inte i popularitet bland patienterna eftersom priset på liraglutidinjektioner är betydligt lägre än priset på tirzepatid. 

Användbara fakta

Produkten är endast lämplig för behandling av typ 2-diabetes. Det stimulerar insulinproduktionen, vilket inte fungerar om cellerna i bukspottkörteln förstörs.

Läkemedlet orsakar inte beroende. Det kan tas så länge du vill och sluta när som helst. Men efter det kommer aptiten att återgå till den ursprungliga nivån, och om du inte följer kosten finns det risk för att du går upp i vikt igen.

Läkemedlet hjälper till att gå ner i vikt endast om du gör ansträngningar för detta: håll dig till rätt diet, gör sport. Annars kommer resultatet att vara obetydligt.

FDA har godkänt ett annat läkemedel baserat på tirzepatid – Zepbound – för att bekämpa övervikt och behandla fetma och relaterade sjukdomar. Det har samma sammansättning och verkningssätt.

Källor:

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35658024/
 2. https://www.researchgate.net/publication/374748518_Tirzepatide_after_intensive_lifestyle_intervention_in_adults_with_overweight_or_obesity_the_SURMOUNT-3_phase_3_trial
 3. https://www.eurekalert.org/news-releases/1002351
Metformin

Metformin

Terbinafin

Terbinafin

Tadalafil

Tadalafil

Cialis

Cialis

Wegovy

Wegovy

Ozempic

Ozempic

Saxenda

Saxenda

Mysimba

Mysimba